Æblekage – min mors bedste opskrift

Print page

Verdens bedste æblekage

“Szarlotka” kaldes æblekagen i Polen. Næsten enhver husmor har sin egen afprøvet opskrift på det kære barn. Det har min mor også. Hun bager den lige siden jeg kan huske. Jeg syntes det er verdens bedste æblekage, og jeg er nok ikke ene i det 🙂

Min mor bager szarlotka hver weekend og hver gang hun skal have gæster. Jeg må indrømme, at hvis hun bagte noget andet til vores visit, ville jeg være temmelig skuffet.

Jeg bagte min mors æblekage i weekenden til mine gæster og her følger opskriften:

Ingredienser:

  •  1½ kg syrlige æbler
  • 200 gram smør
  • 3 kopper mel (1 kop = 250 ml)
  • en knivspids salt
  • 3 spiseskeer olie
  • 3 spiseske creme fraiche eller piskefløde
  • 1 teske (med top på) bagepulver
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 3 æg
  • 1 kop sukker
  • rasp eller manna gryn
  • flormelis
  • kanel efter smag

Fremgangsmåde:

Dejen:

Mel, æggeblommer, fløde, olie og smør, salt, vanillesukker og sukker samt bagepulver skal røres sammen meget godt, helst med hånden, da det er en meget fast dej.

Tag en lille del af dejen, form den til en kugle og put den i fryseren. Stil resten af dejen i køleskabet i en time.

Æbler:

  1. Skræl æbler og skær dem i små stykker, fx. små både.
  2. Kom dem i en gryde sammen med kanel og lidt sukker, hvis de er meget syrlige. Alt efter smagen.
  3. Kog dem lidt men ikke helt, man skal kunne se strukturen af æbler og ikke ende med en grød.
  4. Køl dem af.

Kagen:

  1. Beklæd formen med bagepapir eller smør den med smør og drys godt med rasp.
  2. Tag dejen ud af køleskabet og beklæd en form med den. Du skal lave både bunden og siderne af dejen.
  3. Lav små huler i dejen med en gaffel.
  4. Drys 2 spsk (med top på) rasp, eller manna gryn, oven på dejen og derefter fordel æblerne.
  5. Hvis æblerne er meget flydende så drys lidt (1 – 2 spsk) rasp, eller manna gryn, oven på dem.
  6. Pisk æggehvider med lidt sukker (et par spsk). Pisk dem rigtig godt, til de er helt hvide og skinnende. Du kan tjekke om æggehvider er godt pisket ved at vende skålen på hoved og massen forbliver i skålen.
  7. Fordel æggehvidemassen over æblerne.
  8. Tag den lille stykke dej ud af fryseren og riv den på en rive og fordel den oven på de piskede æggehvider.
  9. Bag kagen i en forvarmet oven (175 grader) i ca. 45 minutter – til 1 time.
  10. Tjek med en træpind om den er færdig-bagt.
  11. Når kagen er færdig bagt dryses flormelis over.

Velbekomme!

Har du lavet noget efter én af mine opskrifter? Hvis du har lavet noget efter én af mine opskrifter ville det glæde mig hvis du skriver en lille kommentar om det. Jeg er nysgerrig på om det lykkedes dig eller om du gjorde noget anderledes. Måske har du bare et godt råd eller en idé. Dem vil jeg gerne høre. Det vil hjælpe mig og alle andre som læser med her på bloggen. Du kan også skrive en mail til mig på tamara@hverdagensbedrifter.dk hvis du vil fortælle mig noget eller give mig et råd. Jeg glæder mig til at høre fra dig 🙂

 

10 tanker om "Æblekage – min mors bedste opskrift"

  1. Er netop igang med at lave din mors æblekage, og den ser helt vildt lækker ud, så glæder mig til at smage.. tænker at bage den i to springforme.. 🤗🍎🥧

  2. Fantastisk lækker kage, alle var vilde med den og den forsvandt som dug for solen (lidt for hurtigt) 🙂 Og tak for en go blog, jeg skal da prøve mange andre opskrifter

  3. Næsten som min mor lavede den, hun lavede dejen som en almindelig mørdej og æbler uden kanel.. Men klassisk polsk ret som smager fantastisk! Det med æggehvider gir kagen det ekstra 😉

  4. Jeg blev vildt positivt overrasket 🙂 Min søn og jeg var vildt skeptiske, da det ikke var en æblekage, vi havde prøvet før. Men den er helt fantastisk! Den smager vildt godt. Tak for opskriften og en helt ny æblekage oplevelse 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *