Polske æblekys – fra mormors opskrifter.

Print page

Æblekys eller æblelommer

Efterårs tid er æble – tid. Og når der er mange æbler kan man bage en del med dem. I dag får du endnu én polsk opskrift på dejlige æblekager krydret med kanel. De har ikke noget specielt navn på polsk (andet end æbler i dej) men jeg har kaldt dem for ‘æblekys‘. Det var det første jeg tænkte på, da jeg smagte den første af dem i dag.

Jeg husker min mormor bage dem fra tid til anden. Og de forsvandt altid i løbet af ingen tid. I går har jeg selv bagt dem, og de forsvandt (næsten) allesammen på ingen tid 🙂

Ingredienser til ca. 46 stykker:

  • 5 – 6 dl hvedemel
  • 1 æg
  • ca. 200 g blødt smør, lad det bare stå i stuetemperatur i en time før du bruger det
  • ca 15 g gær
  • ca 1½ dl flormelis
  • 6 spsk piskefløde, stuetemperatur
  • 1 spsk vaniljesukker, jeg brugte hjemmelavet
  • 3 æbler
  • sukker og kanel
  • evt. 1 æg til pensling

Fremgangsmåde:

  1. Kom gær, lidt mel, lidt sukker og piskefløde i en skål og rør dem godt.
  2. Lad stå i ca. 15 min.
  3. Kom resten af melet, smør, vaniljesukker og flormelis i skålen og ælt godt.
  4. Dejen bliver meget blødt men klistrer ikke til fingrene.
  5. Lad den stå lidt og skræl æbler i mellemtiden.
  6. Tag kærnehuset af dem og del hvert æble i ca 16 både.
  7. Del dejen i tre – fire stykker og rul hver af dem til en stor firkant, ca 0.5 cm tyk.
  8. Del firkanten i nogle mindre firkanter, jeg fik 46 i alt. Du kan også tage et glas og udskære cirkler af dejen.
  9. Læg et stykke af æble på hver firkant, drys lidt sukker og kanel over.
  10. Saml de to hjørner sammen så de lukker sig over æblet og læg dem på en bageplade. Jeg fik i alt to bageplader.
    Jeg har behandlet kagerne på hver bageplade anderledes: Kagerne på den første bageplade blev bagt som de var. Kagerne på den næste bageplade har jeg penslet med sammenpisket æg og drysset lidt sukker over.
  11. Bag kagerne 20 – 25 minutter i 180 grader.
  12. Køl dem på en rist og drys flormelis over dem som er bagt uden æg og sukker.
  13. Nyd dem med dine gæster eller familien 🙂

Velbekomme!

Har du lavet noget efter én af mine opskrifter? Hvis du har lavet noget efter én af mine opskrifter ville det glæde mig hvis du skriver en lille kommentar om det. Jeg er nysgerrig på om det lykkedes dig eller om du gjorde noget anderledes. Måske har du bare et godt råd eller en idé. Dem vil jeg gerne høre. Det vil hjælpe mig og alle andre som læser med her på bloggen. Du kan også skrive en mail til mig på tamara@hverdagensbedrifter.dk hvis du vil fortælle mig noget eller give mig et råd. Jeg glæder mig til at høre fra dig 🙂

 

6 tanker om "Polske æblekys – fra mormors opskrifter."

  1. Jeg begyndte at bage dine æblekys for 3 år siden, nu er de blevet et fast indslag i efteråret og som julebag.
    Vi elsker dem, min mand vil endda helst ikke dele dem andre… og alle vi har serveret dem for har elsket dem, selv drengenes fodboldhold og forældre.

  2. Hej
    Jeg har lige lavet dem og nørj hvor er de lækre 😀
    Kan ikke vente med at servere dem for bedsteforældrene i morgen 😀

    Mvh. Ida

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *