Polske kartoffelboller til sovsen, eller som min mor kalder dem: Gumowe kluseczki

Print page

Kartoffelboller til retter med kod og sovs

Disse boller er noget man laver i Polen til kød og sovs, fx. gullasch. De er nemme at lave og de eneste ingredienser man har brug for er kogte kartofler og kartoffelmel. Kartofler kan sagtens være fra i går, dvs. du kan bare skrælle dobbelt portion af det I normalt spiser og beholde til næste dag.

Du kan ikke lave bollerne dagen før, du er nødt til at lave dem næsten lige før I skal spise. Og de skal spises med det samme, de holder sig ikke til i morgen. Men jeg kan love dig, at der er ingen fare for at der bliver noget tilbage til i morgen 🙂

Lucas og Michael er helt syge med dem og jeg kan aldrig lave nok af dem 😀

Selv  elsker jeg dem simpelthen! 😀 De minder mig altid om barndommen i Polen, om tiden med min mormor og bedstefar…

Ingredienser:

 • kogte kartofler, lige så mange som I plejer at spise til en aftensmad
 • kartoffelmel

Fremgangsmåde:

 1. Mos kartoflerne godt i en skål eller en gryde.
 2. Pres dem ned og glad overfladen.
 3. Del kartoffelmassen i fire lige dele. Det er nemmest hvis man skærer et kryds i massen i gryden, se på billedet.
 4. Tag en fjerdedel ud, læg den på de andre kartofler.
 5. Fyld hullet med kartoffelmelet.
 6. Bland kartoffelmassen og melet sammen. Det skal gøres først med ske og derefter i hånden.
 7. Du skal ende med en elastisk, blød og en anelse klistret dej.
 8. Del dejen i flere stykker og rul dem i lange pølser, ca 3 cm tykke.
 9. Flad pølserne let med kniven.
 10. Skær dem på skråt i rombe.
 11. Kog vandet med salt i en stor gryde.
 12. Når vandet koger kom bollerne i og rør i gryden.
 13. Dæmp varmen og kog indtil bollerne begynder at flyde ud.
 14. Lige så snart de er på overfladen skal du tage dem ud med en hulske og servere fx. med gullasch.

Gulasch med champignon

Velbekomme!

Har du lavet noget efter én af mine opskrifter? Hvis du har lavet noget efter én af mine opskrifter ville det glæde mig hvis du skriver en lille kommentar om det. Jeg er nysgerrig på om det lykkedes dig eller om du gjorde noget anderledes. Måske har du bare et godt råd eller en idé. Dem vil jeg gerne høre. Det vil hjælpe mig og alle andre som læser med her på bloggen. Du kan også skrive en mail til mig på tamara@hverdagensbedrifter.dk hvis du vil fortælle mig noget eller give mig et råd. Jeg glæder mig til at høre fra dig 🙂

 

19 thoughts on “Polske kartoffelboller til sovsen, eller som min mor kalder dem: Gumowe kluseczki

 1. Tusind tak for din hjemmeside!

  Jeg har en polsk mor og rejste derfor til Polen ca. 2 gange årligt. Efter at jeg er blevet ældre og flyttet hjemmefra, er det dog ikke så ofte længere. Men jeg er så på den måde vokset op med polsk mad, og jeg vil så gerne have at min kæreste nu skal prøve. Idag har jeg så utrolig meget lyst til de her kartoffelboller, og ville prøve lykken ved at google (Jeg kan læse forholdsvis meget på polsk, men jeg må indrømme at jeg ikke kan overskue at læse en hel opskrift på polsk). Så du har lige reddet min dag! Imorgen skal vi have kartoffelpandekager, også med hjælp fra din hjemmeside 😀

  • Hej Sabina!
   Tusind tak for din kommentar! 🙂 Jeg elsker at vide, at der er nogen derude som finder min side brugbar og har mod på at prøve mine opskrifter 🙂
   Jeg håber at det lykkedes dig og at du vender tilbage og fortæller hvordan det gik 🙂
   Mange hilsner,
   Tamara

 2. tak for din dejlige side !! Man bliver helt glad af al din smittende livsglæde der oser ud fra disse sider 🙂 Vi skal til fest i Elisabeth kirken i Holbæk på lørdag, hvor den polske menighed vil stå for maden. Vi andre har fået lov til at tage kage med, så jeg tænkte det var oplagt at finde en opskrift med polsk kage : så på lørdag bager jeg din mors verdens bedste æblekage 🙂
  Men vi var i Polen i sommers (min mand er polsk afstamning) og fik de lækreste polske kåldolmer, og ville være eldevilde, hvis du også havde en opskrift på dem ?
  De kærligste hilsner fra os Vivi og Jan Tecza
  viviengholm@gmail.com

  • Kære Vivi og Jan,
   TAK for jeres kommentar! Det er dejligt at høre, at der er nogen rundt omkring som bruger mine opskrifter 🙂
   Håber I skriver hvordan det gik med at bage kagen 🙂
   De polske kåldommere er rigtig gode, det har du helt ret i 😀 Jeg har tænk på dem længe nu, så de dukker op i den nærmeste fremtid 🙂
   Knus,
   Tamara

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *