Elses skvalderkål brød

Print page

IMG_9812_1

Denne opskrift fik jeg fra en dame jeg kender. Hun kom engang i genbrugsbutikken, hvor jeg hjælper af og til, med det bedste brød jeg længe har spist, og det lykkedes mig at fiske opskriften fra hende, selvom det var noget med øjemål det hele 😉

Jeg har fortolket hendes opskrift så her får I min version af Elses brød. Else plejer at bage tre brød ud af dejen. Dem sætter hun på en bageplade og bager alle tre på én gang. Jeg valgte at bage både brød og boller ud af opskriften i dag. Og brødet bagte jeg i formen, sådan kan jeg bedst lide det 🙂

Så hvad skal I bruge:

 • mel indtil dejen slipper (bland gerne flere slags mel, fx. durum, rug, graham, hvede) – jeg brugte ca. 1 kg hvedemel og ca. 350 g fin rugmel, men prøv dig frem også med andre slags mel
 • 50 g gær
 • 1 l gammel mælk (dvs. mælk der har stået i køleskabet længe MEN er IKKE grim i smagen. Du kan også bruge tykmælk eller A38, det gjorde jeg i dag.
 • 1 l skvalderkål (ikke presset for meget i skålen når du måler en liter)
 • en håndfuldt salt
 • en håndfuldt kerner, fx. græskar-kerner eller solsikkekerner, hakket.
 • 2 æg

Fremgangsmåden:

 • Opløs gæret i saltet.
 • Skvalderkål blancheres. Blancheres betyder, at du skal gøre følgende: Varm vandet til det spilkoger og tilsæt lidt salt. Kom herefter skvalderkål i vandet på en gang og rør i dem. De skal koge 1 til 3 minutter. Efter 1- 3 minutter i det varme vand, tages de ud af gryden og op i iskoldt vand, hvor de får en hurtig afkøling. Herefter skal de dryppe af på en sigte. Når man blanchere grøntsager beholder de sin flotte grønne farve.
 • Kom mælken og de øvrige ingredienser i (æg, skvalderkål, kerner) og bland godt.
 • Kom melet i indtil dejen ikke kan tage mere. Gør det ikke på én gang men langsomt,  lidt efter lidt mens du ælter, brug gerne røremaskinen.
 • Dejen skal være blødt og slippe hænderne.
 • Lad dejen hæve i ca. 45 minutter.
 • Form den til tre aflangte brød (eller boller eller brød og boller) og lad dem hæve på en bageplade i ca. 45 minutter.
 • Pensl med lidt yoghurt eller andet lige før bagning.
 • Bag i forvarmet ovn til ca. 225 gradder i 30 muinutter eller indtil de begynder at blive brune på overfladen.

Jeg har delt dejen i tre stykker af nogenlunde samme størrelse. Den ene har jeg kommet i brødformen og de andre to blev til 25 ret store boller. Lige før bagning har jeg penslet bollerne og brødet med yoghurt men du kan pensle med andet. Jeg har også brugt saksen til at klippe i brødet.

Jeg bagte bollerne i ca. 15 minutter og brødet i ca. 25 minutter. Efter 15 minutter har jeg taget brødet ud af formen og bagte det færdigt uden.

IMG_9561

 

 

2 thoughts on “Elses skvalderkål brød

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *