Jeg har knækket en tand – second hand opinion hos min gode tandlæge i Szczecin.

Print page

Lad mig slå én ting fast: Jeg har ALTID brugt en dansk tandlæge. I de 20 årjeg bor i Danmark har jeg haft én fast tandlæge i Århus som jeg var meget glad for indtil…, ja indtil jeg knækkede en tand for et par år siden…

Min tandlæge sagde til mig, at den eneste løsning var, at få en krone. Hun sagde en krone vil koste kr. 5000. Det skulle så være den billigste metal-keramik-krone. Jeg har ringet til min mor og fortalte hende om det hele. Hun sagde til mig: ‘Kom til mig, jeg har en god tandlæge, han tager 500 zloty (= ca. kr. 1000) for en krone. Det gav mig stof til eftertanke. Jeg ville ikke køre så langt, min mor bor ca. 360 km øst fra Szczecin og der er ingen motorvej (dvs. at 360 km = ca. 5 timers kørsel igennem byer, landsbyer osv). Jeg har bestemt mig for at surfe lidt på nettet, finde nogle tandlæger, spørge dem om priser, behandling, åbningstider osv. Især én af dem har givet mig et svar, som jeg var meget tilfreds med, han har bedt mig om røntgenbillede af tanden og fortalte, at det var også nødvendigt med rødbehandling og et stift som kronen kunne sidde på (min tandlæge har ikke nævnt de to ting). Jeg har bestemt mig for at besøge ham i Szczecin og jeg har aldrig fortrudt det. Jeg fik en super lækker krone, ikke den billigste men den dyreste, bygget på en stærk porcelæn-materiale, så jeg får ingen mørkt rand omkring tandkødet, tja…, man kan faktisk slet ikke se, at jeg har en krone. Og det var slet ikke så dyrt igen, selvom jeg var i Szczecin tre gange.

Jeg har siden skiftet tandlæge til én i Horsens.

Og i september har jeg knækket en anden tand. Den var rødbehandlet i forvejen. Jeg skulle aldrig havde lagt oliven med sten i sammen med min salat… Hos min nye tandlæge i Horsens fik jeg at vide, at tanden stod ikke til at redde.  Den skulle fjernes og jeg skulle bestemme mig for, om jeg skal have en bro eller om jeg skal have en implantat. En krone var der ikke tale om, den kunne aldrig holde uanset hvad, selvom hvis den var lavet på et stift ville den knække og falde ud.

Suk… Jeg har tygget længe på det, og har måske forenet mig med tanken om, og med udsigten til, at skulle ofre ca. 12000 på implantat (plus lidt mere hvis man skulle opbygge knoglen). MEN….. Jeg ville alligevel have en second hand opinion hos min tandlæge i Szczecin. Han har nemlig doktorgrad i protetik og mange års erfaring i klinikker både i London og i Vales, så ham har jeg meget tiltro til.

Derfor, lige før Påsken, tog jeg til Szczecin igen. Som tidligere, havde jeg sendt røntgenbillede til tandlægen. Jeg vidste ikke hvad der ventede mig, men jeg vidste, at jeg får en real diagnose. Han har nemlig forsikret mig om, at hvis tanden kan redes vil den blive redet.

Det var nok den bedste beslutning jeg havde taget. Tandlægen i Szczecin var fuldstændig uforstående overfor diagnosen som er blevet stillet i Danmark. Han har endda i fler omgange spurgt mig, om jeg var 100% sikker på, hvad min tandlæge i DK sagde omkring min knækkede tand. For JA, den var knækket, og JA den var LIDT beskadiget men bestemt ikke sådan, at der ikke kunne laves krone…

Skal jeg regne her hvor meget jeg har sparet? Selvom jeg, igen, fik den bedste krone i de bedste materialer? Selvom jeg boede fire natter på hotellet, spiste ude i byen og har taget turen alene i bilen? Det orker jeg egentlig ikke. Men det er omkring kr. 7000, HVIS det kan gøre det. OG så har jeg beholdt tanden! En implantat kan jeg nemlig altid få, om 20 – 25 år hvis min krone ikke holder længere…

Så nu kan I forstå hvorfor jeg er bare FÆRDIG med de danske tandlæger! Og hvorfor jeg vil, til enhver tid, tage til Szczecin igen.

2 thoughts on “Jeg har knækket en tand – second hand opinion hos min gode tandlæge i Szczecin.

  1. Vil du skrive hvad din tandlæge i Polen hedder ? Evt. hans adresse, tlf.nummer og mailadresse ?
    Ham kunne jeg godt tænke mig at besøge.
    Mvh Sonja

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *