Ovnbagt mirabelle chutney

Print page
Ovnbagt mirabelle chutney

Ovnbagt mirabelle chutney

Jeg fandt en opskrift for nogle år siden et sted og den fik lov til at ligge gemt på min pc indtil i dag. Da jeg ikke vidste hvad jeg ellers skulle lave ud af vores mirabeller, kom jeg i tanke om chutney og fandt opskriften igen.

Jeg gik ikke slavisk igang. Det er ikke alt jeg havde hjemme og jeg ville altså ikke ud og shoppe kun fordi jeg ikke lige havde én eller to ting, så jeg erstattede dem med andet jeg havde hjemme. 🙂

Undervejs tilføjede jeg andre ingredienser, da smagen ikke var som jeg forestillede mig. Jeg tilføjede: 2 æbler, 5 fede hvidløg, 2 håndfulde rosiner og lidt mere chili, tørret, med kerner, da jeg ville have den stærk. 😀

Der er én men når man skal bage sin chutney. Det ser ret nemt ud, man kommer alt i formen og det får lov til at bage. MEN det er ret besværligt at krydre den og smage efter ens egen smag. Man skal håndtere en varm pande/skål/gryde som står i ovnen. Hver gang man vil røre eller smage chutney skal den ud af ovnen. Jeg tænker, at man kunne også koge den i gryden.

Anyway, denne chutney er god, stærk og godt krydret med en fin chili eftersmag, lige efter mit hoved. Der er måske lidt for meget eddike i, men jeg er ikke meget for eddike. Næste gang vil jeg, i første omgang, give 1 dl af den og tilsætte mere hvis jeg syntes.

Ingredienser:

 • 1 kg modne mirabeller, vægten er uden sten (vægten med sten var ca. 1,5 kg)
 • 5 skalotteløg, jeg brugte to rødløg og en mindre alm. løg
 • 200 g sukker
 • 200 g muscovado sukker, jeg erstattede den med 150 g sukker og 50 gram brun farin
 • 1 spsk salt
 • 2 stjerneaniskapsler
 • 1 tsk knust sort peber
 • 1 frisk lille rød thaichili, flækket og uden kerner, jeg brugte almindelig chili fra naboen, med kerner 🙂 Jeg flækkede den ikke men kogte med kerner, og fjernede kerner efterfølgende. Jeg hakkede den og kom den tilbage i gryden.
 • 3 knuste allehåndefrø
 • 1 tsk knuste korianderfrø
 • 2 nelliker
 • 3 cm frisk ingefær i skiver
 • 2 dl æblecidereddike eller hvidvinseddike, jeg brugte den sidste
 • 5 fede hvidløg
 • 2 håndfulde rosiner
 • 2 æbler

Fremgangsmåde:

 1. Skyl og halver mirabellerne og fjern stenene.
 2. Skær skalotteløgene i tynde både.
 3. Læg mirabeller og løg i et ildfast fad.
 4. Drys de to slags sukker over, fordel krydderierne imellem mirabeller og løg og hæld eddike og 1 dl vand over.
 5. Bag chutney ved 175° – 200° mindst i 2,5 time eller til mirabellerne er møre og saften er dampet ud.
 6. Rør nogle gange undervejs og smag om du kan lide den. Krydr mere hvis du syntes.
 7. Kom chutneyen på rene, skoldede glas og luk godt.
 8. Stil glassene på ‘hoved’ indtil de er kolde.
 9. Nyd vinteren igennem til stegt kød eller i gryderetter.

God fornøjelse!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *