Stockholm, en ny husbytte eventyr.

Print page

Image_16

I år, for syvende gang, har vi valgt at holde bytte-ferie. Det er efterhånden blevet en livsstil for os.  Der er simpelthen ikke noget så inspirerende end at bo i et ægte lokale (svensk-, tysk-, polsk-, fransk- eller andet) hjem og opleve det rigtige liv på egen hånd, ved hjælp af naboer, flinke folk på gaden og værter som byttede hus med os. Man oplever verden fra en anden side. Man ser ikke kun de kendte steder og seværdigheder men også de små, ukendte dele af helheden som man ellers ikke ville have set hvis ikke man fik et tip fra den lokale mand.

I dag har vi kigget på nærområdet. Vi bor i den indre ring af Stockholm, lige ved metro stationen. Vores værter anbefalede os at tage turen rundt om søen (Trekanten) i nærheden. Det syntes vi var meget overkommeligt efter den lange køretur i går.

På vej til søen, efter at havde passeret havnen, kom vi pludseligt forbi en haveforening. Den er integreret i landskabet i Vinterviksparken, man ligger ikke mærke til den i første omgang, men jo længere man går, jo mere er man klar over, at her er noget som er skabt i nutidens ånd i allerhøjeste forstand. I et åndehul, midt i byen har man etableret haver med blomster og grøntsager som alle kan kigge i. Urban living. :-)

Ved indgangsdøren stod der er fin, indbydende velkomst og vi besluttede os til at kigge ind. Vi kunne allerede se udefra, at det er en meget anderledes haveforening end den man ville kunne se i Danmark. Den største forskel ligger i, at havene er små, meget åbne, uden hæk og uden nogen form af huse. Man kan dårligt se hvor den ene have slutter og den anden begynder, det indikeres kun af de havemøbler der står rundt omkring. Der er fælles vand til alle, ingen hidser sig op pga. ukrudtet og alle må gerne komme ind og kigge, frugterne og blomsterne er dog forbehold ejerne 🙂

Haveforeningen har også en fin, udendørs café hvor man kan spise is, drikke kafe og få hjemmebagte kanelboller. Et meget hyggeligt sted midt i kolonihaveforeningen. Jeg var faktisk i tvivl om hvor der var haver og hvor der var café. Der står bænke og borde over alt imellem blomster- og grøntsagsbedene. Og så var der en hønsehold midt i det hele :-)

Jeg tog mange billeder, da jeg syntes, det hele var et smukt syn, som jeg vil huske længe. Jeg er bleven inspireret af den måde svenskerne dyrker haver i Stockholm på, noget af det vil jeg prøve at bruge hjemme i min egen have 🙂

1 thought on “Stockholm, en ny husbytte eventyr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *