Appelsin- og æble marmelade, uden konserveringsmidler

Print page

Image_14

Min kære nabo, Bibs, har igen kald og sagt: “Tamara, hvis du vil have flere æbler kan du bare hente dem der ligger under træet” 😀 Ja, tak! – sagde jeg og skyndte mig på den anden side af gaden. Bibs har nemlig fantastiske æbler, de er gode til alt. 😀 Den første net vi fik fra hende var spist i løbet af ingen tid så jeg har glædeligt hentet net nummer to 😀

I dag, mens jeg spiste ét af de dejlige æbler, fik jeg øje på de fire appelsiner der lå i skålen på sofabordet. De har ligget der længe og var ikke særlig tiltrækkende. Men jeg vidste, at de er temmelig gode alligevel, søde og næsten uden kerner. Jeg kiggede på dem og tænkte, at de måske ikke er de kønneste men der kan sagtens komme en god marmelade ud af dem, selvom jeg svor, at jeg ikke vil lave mere marmelade i år.

Men jeg havde kun fire appelsiner og absolut ingen lyst til at bevæge mig ud af døren når der står i stænger. Så tænkte jeg på, at hvorfor ikke prøve at eksperimentere lidt og koge de fire appelsiner, som vejede godt og vel 600 gram, sammen med nogle af de fantastiske æbler fra naboen? Der var ikke længe fra tanke til handling og undervejs fandt jeg også en lille lime som jeg kom i gryden:-)

Inspireret af tomatmarmeladen bestemte jeg mig til at bruge chili samt nelikker i marmeladen med rigtig god resultat.

Marmeladen har en tydelig appelsinsmag krydret med nellikker og har en eftersmag af chili. Den bemærker man til aller sidst. På grund af æbler er den meget mildere i smagen og selvom jeg selv syntes, at man kan ikke smage æbler i den.

En rigtig god marmelade som jeg vil vende tilbage til.

Ingredienser:

 • ca 600 g appelsiner, med skal
 • ca 600 g æbler, udkernet og uden skræl, skåret i mindre stykker
 • ca 750 kg sukker
 • ca. 1 – 2 dl vand
 • 1 lime
 • 5 nellikker
 • 1 mindre chilipeber, finhakket og uden kerner

Fremgangsmåde:

 1. Kom æblerne i en stor gryde.
 2. Skold appelsinerne samt lime og vask dem grundigt.
 3. Tag skindet af appelsinerne forsigtigt, gem det.
 4. Skær selve kødet i både og derefter i mindre stykker.
 5. Kom i gryde sammen med æblerne.
 6. Gør det samme med lime, men smid skrællen ud.
 7. Fjern den hvide del fra appelsinskallen, lige så meget som du kan.
 8. Skær skallen først i lange strimler og derefter i små tern. Du kan også lade strimlerne blive som de er, det er smag og behag.
 9. Kom dem i gryden til resten.
 10. Kom chili samt nellikker i.
 11. Hæld sukker samt vandet i.
 12. Kog ca. 30 minutter på middel varmen, først under låg og derefter fjern låget så vandet kan fordampe.
 13. Rør rundt jævnligt så den ikke brænder på.
 14. Når æblerne er næsten forsvundet og marmeladen har lige så tyk konsistens som du vil have, kom den på skoldede glas og luk godt.
 15. Du kan vælge at pasteurisere marmeladen men du kan også lade være. Den skal nok holde sig vinteren igennem.

Velbekomme!

Har du lavet noget efter én af mine opskrifter? Hvis du har lavet noget efter én af mine opskrifter ville det glæde mig hvis du skriver en lille kommentar om det. Jeg er nysgerrig på om det lykkedes dig eller om du gjorde noget anderledes. Måske har du bare et godt råd eller en idé. Dem vil jeg gerne høre. Det vil hjælpe mig og alle andre som læser med her på bloggen. Du kan også skrive en mail til mig på tamara@hverdagensbedrifter.dk hvis du vil fortælle mig noget eller give mig et råd. Jeg glæder mig til at høre fra dig 🙂

 

 

 

 

2 thoughts on “Appelsin- og æble marmelade, uden konserveringsmidler

 1. Den marmelade ser rigtig god ud, men før jeg prøver at lave den , så vil jeg h om det kan passe at der skal 750 g sukker i. Det lyder lidt vildt til så lidt frugt.

  Det er gode opskrifter du har på din side og jeg glæder mig til at prøve Verdens
  bedste æblelkage.

  Mvh Helle

  • Hej Helle,

   Velkommen her 🙂 Jeg er glad for at du besøger mig 🙂

   Ja, det er rigtigt, ca. 750 g sukker. Når jeg kigger på marmelade opskrifter i de gamle polske kogebøger anbefaler man 500 – 600 g sukker per kg frugt.
   Der er ca. 1300 – 1500 gram frugt i den mængde marmelade jeg har lavet, så der skal noget sukker til, specielt hvis man vil have marmeladen til at holde sig længe og lave den uden konserveringsmidler, da sukker er konserverende i sig selv.
   Du kan også vælge at prøve dig frem, tage først mindre sukker og smage om den mængde er nok for dig. Og hvis marmeladen skal holde vinteren igennem kan du pasteurisere den i ovnen bagefter. Jeg syntes det er et forsøg værd 🙂
   Du skal nok også prøve dig frem med mængden af chilli, da nogle er rigtig stærke og nogle knap så stærke. Det ville være ærgeligt hvis den bliver for stærk.

   Jeg anbefaler virkelig min mors æblekage 🙂 Jeg elsker den rigtig meget! Og det er den bedste æblekage for mig! Altså foruden den klassiske danske gammeldags æblekage som jeg forelskede mig i den første gang jeg smagte den! 😀

   Håber at høre hvordan det gik med det hele.

   Hilsen,
   Tamara

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *