Bagels

Print page

Bagels

Bagels er ikke noget jeg bager tit. Det er en langsom process at bage dem men til gengæld smager de pragtfuld især hvis man skal bruge dem i en madpakke.

Nu skal vi snart på ferie, endnu en udveksling med søde mennesker fra Stockholm, som kommer til at bo i vores hus mens vi bor i deres 🙂

Dejen til disse bagels laves om aften og dejen skal stå i køleskabet natten over. Og så skal bollerne koges før de bliver bagt.

Du kan også allerede forberede dig, at de ikke nødvendigvis ser så flotte ud som dem, du køber i butikken. Det kræver lidt mere erfaring til at få dem til at se så flot ud, men mon ikke det kommer med tiden?

Jeg fandt opskriften på bagels i min nye kogebog “Newyorkerbyheart Amerikansk homecooking” men jeg ville ikke være migselv hvis jeg ikke ændrede noget i opskriften. Det har jeg gjort! Så opskriften her er ikke den samme opskrift som i bogen. Mine bagels er bleven store, lige nøjagtig som jeg ville have dem, perfekte til madpakken på en længere tur i bilen.

Ingredienser til 18 store bagels:

  • 50 g gær
  • ca. 750 ml yoghurt naturel, 3,5%
  • 3 spsk honning
  • 3 tsk groft salt
  • ca. 1200 g hvedemel, prøv dig frem da det afhænge hvilken mel du bruger

Desuden:

  • lidt solsikkeolie til at smøre skålen med
  • 1 tsk natron
  • en stor, bred gryde
  • ca. 2 – 3 l vand til kogning

 Fremgangsmåden:

  1. Kom yoghurt, gær og honning i en skål og bland dem godt sammen.
  2. Lad dem stå i 5 – 10 minutter indtil gæret begynder at boble.
  3. Kom salt og mel i (lidt efter lidt) og ælt dejen indtil den er ret fast men stadig blød i konsistensen.
  4. Kom dejen i en smurt skål, pensl den med lidt olie ovenpå (så den ikke klistrer til filmen), dæk med husholdningsfilm og stil i køleskabet natten over.
  5. Om morgenen skal du først forberede bageplader: Beklæde dem med bagepapir og pensl papiret med olie. Ja, du læste rigtigt, du SKAL pensle papiret med olie ellers klæber bollerne til papiret og er svære at tage op igen, også efter bagning. Du kan evt. undlade bagepapiret og smøre selve bagepladen med olien.
  6. Tag dejen ud af køleskabet og del den i 4 lige store dele. Del hver del i 6 stykker og form hver af dem i en fin rund bolle.
  7. Lav et hul i midten af hver bolle og, ved at sætte pegefingeren fra hver side og bevæge dem rundt (som om de cykler), lav hulet stor. Vær ikke bange for at hullet er MEGET stor. Bollerne kommer til at hæve og de forsvinder næsten i processen alligevel.
  8. Sæt nu ovnen på 225 grader hvis den er langsom til at varme op, ligesom min. 🙂
  9.  Lad bollerne hæve i ca. 30 – 45 minutter. Jeg lod dem hæve for længe (1½ time) og de mistede faconen i vandet 🙁
    Jeg læste et sted, at bollerne er klar til at blive kogt hvis de rammer bunden når man smider dem i kogende vand. Hvis de forbliver på overfladen er de hævet for meget.
  10. Kog vandet op i en stor, bred gryde, kom natron i og kom så mange boller i som du kan få plads til uden at de rører hinanden. I min gryde kunne der være tre boller ad gangen.
  11. Kog først 1 minut og vend dem på den anden side.
  12. Kog derefter 30 sekunder mere.
  13. Tag dem ud, ryst dem af vandet og sæt på bagepapiret igen.
  14. Drys evt. med sesamfrø eller andet du kan lide.
  15. Bag i forvarmet ovn i ca. 10 – 12 minutter indtil de blive fin brune.

God fornøjelse!

Har du lavet noget efter én af mine opskrifter?

Hvis du har lavet noget efter én af mine opskrifter ville det glæde mig hvis du skriver en lille kommentar om det. Jeg er nysgerrig på om det lykkedes dig eller om du gjorde noget anderledes.

Måske har du bare et godt råd eller en idé. Dem vil jeg gerne høre. Det vil hjælpe mig og alle andre som læser med her på bloggen.

Du kan også skrive en mail til mig på tamara@hverdagensbedrifter.dk hvis du vil fortælle mig noget eller give mig et råd.

Jeg glæder mig til at høre fra dig :-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *