For et stykke tid siden bagte jeg kærnemælkshorn. Af samme dej bagte jeg også boller dagen efter. Det er disse boller jeg gerne vil dele med jer i dag. Jeg plejer at bage mange af dem på én gang og fryse dem ned, så har vi friske boller til weekenden eller når vi skal have gæster. Man skal bare varme dem i ovnen. Jeg gør det sådan, at jeg sætter dem i ovnen og stiller temperaturen på 200 grader, de skal ikke sidde længere i ovnen end 12 – 15 minutter, men I skal prøve jer frem, da der er forskel på ovne og på hvor lang tid det tager at få dem varmet op.
Ingredienser til dejen (24 stykker):
- 500 g mel
- 75 g smør
- 1 spsk sukker
- 50 g gær
- 1 æg
- 1 tsk salt
- 2,5 dl kærnemælk
- æg til pensling.
Fremgangsmåde:
- Rør kærnemælken, gær og sukker sammen i den skål du skal bruge til at lave dejen. Bland dem godt sammen så gæret “smelter” og lad det stå i ca 15 minutter indtil du kan se, at det er bleven tykkere og bobler lidt.
- Smelt smørret imens og lad den køle ned.
- Når gær-blandingen er klar, tilsæt de resterende ingredienser og ælt godt. Dejen skal være smidig og blød uden at den klistrer til hænderne. Jeg har æltet den i maskinen i ca 15 minutter.
- Del dejen i fire boller og rul hver af dem til en lang pølse.
- Del hver af pølserne i 6 stykker og form dem til boller.
- Sæt på bagepladen.
- Lad dem hvile i 15 minutter på en bageplade tildækket med et viskestykke.
- Pensl med sammenpisket æg og drys med sesamfrø eller birkes.
- Bag ca. 12 minutter i forvarmet ovn til 210 grader, almindelig varme, indtil de er fint brune på toppen
- Server med flødeost og marmelade eller andet du har lyst til.
Velbekomme!
Er den ok at bage