“Min farfar er død” – familierefleksioner

Print page

“Min farfar er død” hørte Michael Lucas sige forleden…

“Nej, din farfar er ikke død, Lucas” – siger Michael.

“Hvor er han henne?” – spørger den lille fyr.

Hvad siger man til en lille mand på fem der undrer sig hvorfor han ikke ser sin farfar? Selvfølgeligt siger man sandheden.

“Din farfar vil ikke snakke med hverken dig eller os, faktisk så vil han ikke kende dig, Lucas”

“Men jeg vil snakke med ham!” siger han igen.

Tankerne begynder at rulle i mit hoved igen. Egentligt tænker jeg ikke på det til dagligt. Jeg er vant til at klare mig selv og er vant til at leve uden min egen far, som efter at havde forladt min mor (jeg var tre år dengang) og stiftet en anden familie, havde slet ikke kontakt med mig.

Historien med Lucas’ farfar begyndte for efterhånden godt tre år siden, og måske lidt længere siden endda… Det var Påske, år 2010. Vi var inviteret til middag hos Michaels far og hans kone. Egentligt ikke noget jeg selv var begejstret for. Jeg var ved at få nok af det der “familie tam tam” hvor alt skal være fint og vise et billede af en harmonisk familie der holder sammen. Sandheden var den, at hvis der er bleven holdt fest i min svigerfars hjem, var det med fokus på hans kones børnebørn. Til enhver julefrokost (eller andet fest) sad min svigerfar med det ene pap-barnebarn og hans kone med det andet. Vi andre kunne lige så godt forsvinde. Vi sad for sig for enden af bordet og fik knap snakket sammen. Det virkede meget underligt….

Og så alle de regler hun (svigefars kone) lige pludseligt har indført, såsom at børn over 18 år fik ingen julegaver. Der var så bare dét lille problem, at min ældste søn, som den eneste i flokken, var lige fyldt 18 dengang. Behøver jeg at sige mere?

Den Påske, 2010, var både Michael og jeg lettet, da vi hørte, at hverken Michaels bror eller andre kom den dag. Lucas trængte til at være enebarn den dag, uden farfars opmærksomheden delt på de andre. Vi fik købt et påskeæg og drog af sted til Middelfart.

Det første jeg hørte ved døren, var svigerfars kone sige: “Vi købte ingen æg til Lucas, de andre må ikke spise chokolade, så jeg har heller ikke købt noget til Lucas” – altså velvidende, at vi absolut intet har imod, at vores lille fyr spiser chokolade. Nå – tænkte jeg, business as usual.

Vi sad ved bord og spiste da Michael sagde, at det er faktisk fint, at vi er her alene, Lucas ville have farfar for sigselv. Det har vist hidset kvindemennesket op, nok også fordi jeg selv har nikket bekræftende.

Da svigerfar og Michael rejste sig fra bordet begyndte svigerfars kone at sige til mig: “Nu skal jeg fortælle dig hvem du er”. Der var kun os to i stuen og hun begyndte med en lang liste over ting jeg har sagt eller gjort:

  1. Når vi kommer til jer så er vi altid så nervøse den første time hos jer. Vi sidder og tryller fingrene fordi du spørger om alt” (Og jeg spørger jo bare hvordan det går med min veninde som jeg kendte siden jeg kom til DK, og som er kvindens svigerdatter. Veninde som havde det dårligt på daværende tidspunkt. Jeg spurgte også til min svigerinde, som brændende ønskede sig et andet barn, hvad var der galt med det?…)
  2. Når S….. (kvindens datter) spurgte dig om I var klar til brylluppet svarede du, at I har i hvert faldt købt vielsesringene. Og hvorfor siger du det når du ved at S. mand ikke vil gå med en vielsesring?” (Jesus, det tænkte jeg slet ikke om…, kan man bare ikke have lov til at sige tingene som de er?)

Hun sagde også mange andre ting, som jeg knap nok husker eller vil huske. Men afslutningsvis sagde hun også, at hun havde samme snak med min svigerinde. Og hun har grædt, men bagefter drak de kaffe sammen og spiste kager og alt var i skønneste orden.

Jeg var mildest sagt rystet. Men i samme øjeblik vidste jeg, at det var sidste gang min fod har trådt i deres hus. Det var over, slut prut finale!

Michael har været hos dem nogle gange bagefter, også sammen med Lucas. Men det endte også én dag.

Én dag fik min tålmodige mand nok. Nok af at høre sin fars kone snakke grimt om mig. Jeg ved ikke lige hvad hun sagde, ud over, at jeg var løgner og, at han ikke skulle tro på mig.

Én dag sagde Michael til mig: “Jeg er inviteret, men jeg bliver dårlig når jeg er der. De snakker grimt om dig og det har jeg ikke lyst til at høre på mere.” Her traf Michael sin beslutning. Ligesom hans far. Hans far har ikke lyst til at komme til os og se Lucas uden hans kone. Michael har ikke lyst til at se hans fars kone, som snakker dårligt om mig, det gjorde hun nemlig også når Lucas var til stede.

Nu arbejder konen hårdt på, at hele familien vender os ryggen. Michael fik denne mail fra sin fars kone sidste år (2012) til Påsken:

Så er der gået 2 år siden jeg har hørt fra Tamara, og da du end ikke  gad svare på min sidste mail, har jeg set mig nødsaget til at tage en drastisk beslutning.

 Jeg tror ikke i ved hvor meget ondt i har gjort mig med alle jeres usaglige beskyldninger og opførsel,og hvor meget  det har skadet mit liv og også forholdet til din far ,så jeg har besluttet at  fra dags dato må al kontakt mellem mig og jer  nu og i fremtiden være slut.
 
For at prøve at komme videre er jeg nødt til at afslutte dette cirkus og ønsker aldrig mere at høre fra jer. I er slettet fra min hjerne og mit hjerte.
Desuden er min beslutning at hvad enten der bliver tale om min eller din fars sygdom, død eller begravelse, så ønsker jeg ikke jeres deltagelse.
 
Mine ønsker for hvad der er tilbage efter mig en dag, bliver nedskrevet hos min advokat.
 
Din far er bekendt med denne mails indhold og den mail jeg sendte dig sidst.
 
ILD
Slut, prut, finale. Ikke flere kommentarer.
I Polen siger man: “Familien ser man bedst på billedet med”

 

1 thought on ““Min farfar er død” – familierefleksioner

  1. Serce się ściska czytając to.Nie rozumiem jak można być tak podłym?Jak ona mogła coś takiego w ogóle napisać do Twojego męża? Skąd w ludziach tyle zła? 🙁
    Trzymajcie się i głowa do góry kochana.
    Ściskam mocno :*

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *