Ris bagt med æbler.

Print page

IMG_8449

Så hvad har denne ret med Påsken at gøre? Tja…, det er jo faste, så i Polen spiser man ikke kød før i morgen, dvs. søndag morgen. Denne tradition holder man meget i i Polen. Jeg er ikke så godt til at holde på den, det er også lidt svært når man er den eneste katolik i huset 😉

Men nogle gange spiser vi altså aftensmad uden kød, og det gjorde vi også i går. I går spiste vi nemlig ris bagt med æbler. En fantastisk dejlig ret der kan fint gå som en mellemmåltid, dessert og en aftensmad. Jeg kan huske den fra barndommen, min mormor lavede den tit som eftermiddags mad og vi spiste den med stor fornøjelse, mmm…. 🙂 Har I det også sådan, at I bliver nostalgiske ved at tænke på de retter I spiste da I var børn?

Her følger opskriften.

Du skal bruge:

  • ca. 1 kg æbler eller ca. 1 l æbler på glas (jeg brugte min mors hjemmelavet æbler på glas)
  • sukker som du kan lide det, det er svært at sige hvor meget du skal bruge da æblerne kan have forskellige smag
  • lidt kanel
  • 1½ kop ris (1 kop = 250 ml)
  • 3 kopper vand
  • 2 spsk. smør
  • ca. 2 dl fløde
  • en mindre form, gerne med låg (eller en gryde som kan komme i ovnen)

Sådan skal du gøre det:

  1. Kog ris med lidt salt i vand. Jeg gør det altid i trykkogeren, det tager kun 7 minutter 🙂 Husk altid at tage 2 gange så meget vand som ris, så går du aldrig forkert i byen. Kog risen på svag varme, i ca. 20 minutter fra kogetidspunktet, eller indtil risen suger al vandet.
  2. Tænd ovnen på 200 grader.
  3. Hvis du bruger æbler skal du skrælle dem og skære i både. Kom dem i gryde med lidt vand i . Kom sukker i og kog æbler så de bliver bløde, men ikke helt mosede. Kom mere sukker i hvis du syntes. Til sidst smag til med kanel.
  4. Smør formen.
  5. Del risen i tre dele.
  6. Kom en tredje del af risen i formen og fordel halvdelen af æbler ovenpå.
  7. Kom den anden del af risen og fordel resten af æbler ovenpå igen.
  8. Til sidst kom den sidste del af risen på æblerne.
  9. Kom smør oven på risen og hæld fløden ovenpå.
  10. Kom låget på, hvis du ikke har et låg dæk formen med staniol.
  11. Bag i forvarmet ovn i 30 – 40 minutter.
  12. Server varmt med sukker og kanel og gerne lidt fløde (jeg har udeladt fløden i går). Dine børn vil elske dig for den 🙂

Velbekomme!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *