Boller i lange baner – dvs. Resteboller.

Print page

Boller i lange banner

Det forholder sig sådan, at jeg helt bestemt går ind i kampen imod madspild. Det har jeg faktisk gjort længe og her vil jeg gerne vise hvordan jeg bruger rester i boller som jeg tit bager om lørdagen.

Sidste gang har jeg haft lidt ris og lidt ristet bogvede fra dagene hvor vi spiste noget kylling med ris og gullash med ristet boghvede. Det blev i alt ca. 450 gram.

Jeg har også haft 3 æggehvide fra dagen hvor jeg bagte drożdżówka – polsk gærdejskage med frugt og 5 halve kartofler fra aftensmaden. I køleskabet havde jeg også nogle gulerødder som trængte til at blive spist 🙂

Med udgangspunkt i alle disse rester har jeg bestemt mig til at lave 2 slags boller: ris/boghvedeboller og kartoffel/gullerødsboller.

Jeg startede med Ris- og boghvedeboller:

Liste med ingredienser:

  • ca. 500 g hvedemel
  • 50 g gær
  • 75 g smør
  • 1½ æggehvider
  • 1 tsk salt
  • 1 spsk sukker
  • ca. 2,5 dl mælk
  • ris og bohvede (du kan udelade boghveden hvis du ikke har den, du kan også erstate den med noget andet du lige har ved hånden, fx. mere ris eller kartofler – det er kun din fantasi der sætter grænser)

Fremgangsmåde:

  • Start med at varme mælken så den er fingervarm.
  • Kom gær og sukker i skålen og hæld den fingervarme mælk i. Rør sammen.
  • Smelt smøret og held resten af mælken i. Hæld dem i skålen med gær.
  • Tilsæt mel, salt, æggehvider og ris/boghvede.
  • Rør det hele godt sammen, gerne i en røremaskine, ca 8 – 12 minutter
    IMG_3704
  • Når dejen er æltet godt, tag den ud af skålen, del i 3 og form dem til lange pølser.
  • Skær dem i stykker.
    IMG_3705
  • Og form til boller.
    IMG_3706
  • Tænd ovnen på 225 gradder og stil bollerne varmt under et klæde indtil ovnen er varm (hos mig ca. 20 min).
  • Smør bollerne med det du har lyst til (fx. kærnemælk, yoghurt eller æg).
  • Bag ca. 10 -12 min (afhængig af ovnen) til de tager farven.IMG_3720

Spis det du kan og smid resten i fryseren. Nyd dem i weekenden til morgenmad, frokost, til suppen eller andet  🙂

Og derefter begyndte jeg på…

Kartofel-og gulerødsboller:

Ingredienser:

  • ca. 500 g hvedemel
  • ca. 200 g majsmel – mejsmelet opsluger væsken fra gulerødder og giver bollerne flot, rustik struktur
  • 50 g gær
  • 75 g smør
  • 1½ æggehvider
  • 1 tsk salt
  • 1 spsk sukker
  • ca. 2,5 dl mælk
  • kogte kartofler
  • 2 gulerødder

Fremgangsmåde:

  • Start med at varme mælken så den er fingervarm.
  • Kom gær og sukker i skålen og hæld den fingervarme mælk i. Rør sammen.
  • Smelt smøret og held resten af mælken i. Hæld dem i skålen med gær.
  • Riv kartofler og gulerødder groft.
    IMG_3710
  • Hæld mel, majsmel, salt, æggehvider samt kartofler og gulerødder i skålen med mælk og gær.
    IMG_3713
  • Rør det hele godt sammen, gerne i en røremaskine, ca 8 – 12 minutter.
    IMG_3714
  • Del dejen i tre og form dem til lange pølser, skær dem i passende stykker og form til boller.
    IMG_3717
  • Tænd ovnen på 225 gradder og stil bollerne varmt under et klæde indtil ovnen er varm (hos mig ca. 20 min).
  • Smør bollerne med det du har lyst til (fx. mælk, kærnemælk, yoghurt eller æg).
  • Bag ca. 10 -12 min (afhængig af ovnen) til de tager farven.
    IMG_3724

Velbekomme!

Jeg håber, at jeg har inspireret dig lidt til at bruge eventuelle rester i bollerne. I virkeligheden bruger jeg samme opskrift gang på gang med forskellige ingredienser. Og jeg plejer at bruge 1 æg til dejen hver gang, nu havde jeg kun 3 æggehvider, så jeg brugte dem 50/50 til hver dej.

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *