Boller med rugbrød og solsikkekerner, bagt på surdejen.

Print page
Surdejsboller med rugbrød

Surdejsboller med rugbrød

Jeg er kommet igang med surdejen igen. Den stod i køleskabet lykkeligt (eller ulykkeligt) glemt i noget tid nu. Jeg tog den ud i forgås og prøvede på alle mulige måder at få liv i den igen. Det lykkedes til sidst, så min surdej bobler på livet løs til min store glæde 😀

image_1-jpg

Og jeg bestemte mig selvfølgeligt for at lave boller igen, denne gang blev det til nogle resteboller da jeg kom et par skiver rugbrød i dejen samt en sjat koldskål. Koldskålen kom jeg sådan set fordi jeg ville være sikker på at surdejen tager godt fat, og da jeg ingen kærnemælk havde i køleskabt blev det altså til koldskål.

Opskriften er den samme som her med den forskel, at der er altså to skiver rugbrød i samt et par håndfuldt solsikkekerner og koldskål.

Nok de bedste boller af surdejen jeg har bagt indtil nu 🙂

Ingredienser til ca. 16 store boller:

 • ca 500 – 800 g mel
 • 2,5 dl surdej
 • 75 g smør
 • 1 æg
 • 1 tsk salt
 • 1 spsk sukker
 • ca. 2,5 dl vand
 • 2 håndfulde solsikkekerner
 • ca. 1 dl koldskål
 • 2 skiver rugbrød
 • sammenpisket æg eller koldskål/kærnemælk/joghurt til pensling

Hvordan skal du gøre:

 

 1. Kom surdejen, to skiver rugbrød i små tern, ca. 2/3 dele af melet, koldskål og vand i en stor skål.
 2. Ælt det hele godt, konsistensen skal være ret flydende.
 3. Dæk med et klæde og lad stå på køkkenbordet natten over.
 4. Kom de resterende ingredienser samt solsikkekærner i og ælt godt.
 5. Det kan godt ske at har brug for mere mel pga koldskålen. Jeg har givet ca. 300 g mere mel. Dejen skal være blød men ikke klistre til hænderne.
 6. Form dejen til en kugle og kom den tilbage i skålen.
 7. Dæk med klæde og lad hvile i ca. 30 minutter.
 8. Form til boller og lad hvile i 30 minutter under et klæde.
 9. Pensl evt. med sammenpisket æg.
 10. Bag i forvarmet ovn til 225 grader i ca. 15 minutter eller indtil de bliver dejlig brune.
Har du lavet noget efter én af mine opskrifter? Hvis du har lavet noget efter én af mine opskrifter ville det glæde mig hvis du skriver en lille kommentar om det. Jeg er nysgerrig på om det lykkedes dig eller om du gjorde noget anderledes. Måske har du bare et godt råd eller en idé. Dem vil jeg gerne høre. Det vil hjælpe mig og alle andre som læser med her på bloggen. Du kan også skrive en mail til mig på tamara@hverdagensbedrifter.dk hvis du vil fortælle mig noget eller give mig et råd. Jeg glæder mig til at høre fra dig 🙂

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *