Lækkert hjemmebagt grovbrød med valle, mums!

Print page

Lækkert grøvbrød med valle

Når jeg laver en portion af polsk hvid ost bruger jeg altid vallen i brødet eller boller. Valle er en rig proteinkilde og den tilføjer bagværket en dejlig smag, den hjælper også med at holde brødet frisk i længere tid. Du kan altid bruge vand hvis du ikke har vallen.

I dette brød brugte jeg også flere forskellige slagt mel:

 • hvedemel
 • fuldkornshvedemel
 • rugmel
 • speltmel

Du kan udskifte melet som du vil bare du overholder mængden.

Brødet har en dejlig sprød krumme og er helt blød og lækker inden i.

Et meget lækkert brød som varmt kan anbefales!

Opskriften er til to stykker brød.

Ingredienser:

 • 500 g melblanding
 • 500 g fuldkorns hvedemel
 • 700 ml valle
 • 50 g gær
 • 2 tsk salt, med top på
 • 1 håndfuld solsikkekerner til dejen
 • 1 håndfuld solsikkekerner til at drysse med
 • lidt nigela frø til at drysse med
 • grov salt til at drysse med

Fremgangsmåde:

 1. Kom valle og gær i skål og bland dem godt.
 2. Kom resterende ingredienser i og ælt dejen godt.
 3. Dejen er klistret men fast i det.
 4. Stil dejen et varmt sted tildækket med et klæde i ca 30 minutter. Jeg plejer at gøre det i ovnen som er forvarmet til 50 grader og slukket.
 5. Når dejen har fordoblet størrelsen del den i to.
 6. Smør brødformene med olie, fx solsikkeolie. Det vil medvirke til at dit brød får en dejlig sprød krumme.
 7. Form dejstykkerne til brød og kom i brødformene.
 8. Igen, lad dem hæve i 30 minutter under et klæde.
 9. Derefter sprøjt dem med vand og drys med solsikkekerner, den grove salt og nigella frø.
 10. Bag i forvarmet ovn til 225 grader de første 15 minutter og derefter sænk varmen til 200 grader og bag 15 minutter mere.

Lækkert hjemmebagt grovbrød med valle

Velbekomme!

Har du lavet noget efter én af mine opskrifter? Hvis du har lavet noget efter én af mine opskrifter ville det glæde mig hvis du skriver en lille kommentar om det. Jeg er nysgerrig på om det lykkedes dig eller om du gjorde noget anderledes. Måske har du bare et godt råd eller en idé. Dem vil jeg gerne høre. Det vil hjælpe mig og alle andre som læser med her på bloggen. Du kan også skrive en mail til mig på tamara@hverdagensbedrifter.dk hvis du vil fortælle mig noget eller give mig et råd. Jeg glæder mig til at høre fra dig 🙂

 

4 thoughts on “Lækkert hjemmebagt grovbrød med valle, mums!

 1. Er i gang med at lave rygeost og har tit tænkt på om man ikke også kunne bruge vallen til noget 🙂 Så nu er der to brød i ovnen!
  Tak for en nem og god opskrift! 🙂

 2. Hej!

  Jeg opdagede din blog igår, fordi jeg havde noget valle i køleskabet, som jeg ville bruge i brød. Jeg fandt så din opskrift på det lækre grovbrød. Det er ikke sidste gang, jeg har bagt det, for det er super godt. Jeg fik så også lyst til at prøve den polske hvidost, så den står nu på køkkenbordet og drypper af. Har smugsmagt lidt, men glæder mig, til den er færdig. Tak for opskrifterne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *