Polske julesmåkager med birkes.

Print page

Polske julesmåkager

Der er ingen Jul i Polen uden birkes. I gamle dage, i Polen og de andre slaviske lande, spiste man retter med birkes kun én gang om året – til Jul. Man troede på, at birkes i maden sikrer velstand hele året. Personlig kan jeg ikke forestille mig julen eller juleaftenen uden birkes. Kager, pasta og småkager med birkes skal være der juleaften. Hvis vi holder juleaften ude så spiser jeg dem når jeg kommer hjem 😀

I går aftes bagte jeg disse småkager med birkes. De kræver ikke meget arbejde, man kan lave næsten det hele i foodprocessoren og samle dejen i hånden.

Ingredienser:

 • 500 g mel
 • 100 g honning
 • 100 g smør, afkølet
 • 100 g blå birkes
 • 100 g sukker
 • 2 tsk vaniljesukker, jeg bruger hjemmelavet
 • 4 æggeblommer
 • 1 knivspids salt

Fremgangsmåde:

 1. Kom birkes i en skål og overhæld den med kogende vand.
 2. Lad den stå 5 – 10 minutter og si den på en si.
 3. Varm honning op så den bliver flydende, afkøl.
 4. Kom mel, smør og sukker i en foodprocessor og blænd dem sammen. Du får noget som ligner sand.
  Du kan også hakke smørret i melet med kniven hvis du ikke har en foodprocessor.
 5. Kom de resterende ingredienser og blænd det hele sammen.
 6. Til sidst tag dejen ud og saml den sammen til en blank, elastisk dej.
 7. Rul dejen ud og stik småkager ud.
 8. Sæt dem på en plade beklædt med bagepapiret.
 9. Bag i ovnen på 175 – 180 grader i ca 10 – 15 minutter.
 10. Kagerne skal forblive lyse men let brune i kanten.
Polske jule småkager med birkes

Polske jule småkager med birkes

Velbekomme!

Har du lavet noget efter én af mine opskrifter? Hvis du har lavet noget efter én af mine opskrifter ville det glæde mig hvis du skriver en lille kommentar om det. Jeg er nysgerrig på om det lykkedes dig eller om du gjorde noget anderledes. Måske har du bare et godt råd eller en idé. Dem vil jeg gerne høre. Det vil hjælpe mig og alle andre som læser med her på bloggen. Du kan også skrive en mail til mig på tamara@hverdagensbedrifter.dk hvis du vil fortælle mig noget eller give mig et råd. Jeg glæder mig til at høre fra dig 🙂

 

2 thoughts on “Polske julesmåkager med birkes.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *