Jeg fandt opskriften på brødet på en polsk blog som jeg brugte som inspiration til dette brød. Jeg har dog brugt min egen (kærnemælks) surdej til den, og resultatet blev rigtig god. Brødet har en fin, fast konsistens og en mild, let sød smag blandet med en anelse af hvidløg. Det vil sikkert blive bagt igen og igen da manden er ret begejstret 🙂
Ingredienser:
- 200 g kærnemælks-surdej
- 400 g groft rugmel
- 3 dl lunken vand
- 1 tsk honning
- 1 tsk salt
- 3 fede hvidløg
- lidt havregryn
- olivenolie
Fremgangsmåde:
- Kom hvidløg på et styk staniol og held lidt olivenolie ovenpå.
- Luk staniolen forsigtigt så olien ikke løber ud.
- Bag ca. 10 minutter i forvarmet ovn til 200 grader.
- Køl hvidløg lidt af og hak den lidt.
- Kom surdejen og vand i en stor skål og bland dem sammen.
- Kom så melet og de resterende ingredienser i og rør det hele godt.
- Det bliver en ret klistret dej.
- Smør en lille rugbrødsform i olie eller margarine og drys havregryn i.
- Kom dejen i formen og lad den hvile i ca. 5 – 6 timer.
- Den vil ikke hæve meget, kun lidt, men surdejen vil ‘arbejde’ sig ind i melet.
- Forvarm ovnen til ca. 250 grader og sænk temperaturen til ca 210 grader efter 10 minutter.
- Bag i alt i ca. 45 minutter.
- Afkøl på en rist dækket med et viskestykke.
God fornøjelse!