Berliner.

Print page

IMG_7700

Berliner er meget populære i Polen, især den sidste torsdag af karneval bliver der spist mange af dem, lige den torsdag hedder “tlusty czwartek” på polsk, som oversat til dansk betyder “fed torsdag”. Dagen i sigselv svarer til dansk festelavn. Og i Polen spiser man bare berliner og klejner, men for det meste berliner. Hvis I kunne høre polsk radio en fed torsdag dag, kunne I høre, at de ikke snakker om andet end hvor mange berliner de har spist her og der, hvor mange berliner bageren har solgt og hvor mange der er blevet bagt hjemme hos folk. ALT drejer sig om berliner 😀

Jeg har egentligt aldrig lavet dem. Ikke fordi jeg ikke kan lide dem, men fordi jeg har hørt at det var besværligt. Og har ikke engang skænket dem en tanke indtil i morges hvor jeg fik en sms fra min veninde som skrev: “Det er fed torsdag i dag! Jeg skal bage berliner eller måske abeboller. Bager du berliner? Man SKAL spiser noget af det når det er fed torsdag!!!”. Det havde jeg egentligt ikke tid til, jeg skulle i børnehaven til forældre kafe og til musical på Michaels gymnasium, og tusind andre ting forinden, meeen…., ja, hun har jo plantet en tanke i mig 🙂 Så fandt jeg en opskrift på en polsk blog som jeg følger længe, og ved, at hendes opskrifter er gode og afprøvet af mange. Nu skulle jeg bare finde palmin. Er det ikke det der er bedst til at bage klejner i? Se, det var en udfordring, for palmin kan man godt købe i december men ikke i februar, efter gået et par supermarkeder igennem var jeg ikke glad, jeg fandt den nemlig ikke…. Heldigvis havde jeg 1½ pakke i fryseren fra sidste jul, så var dagen redet! 😀

Her er opskriften (til ca. 12 stk) på disse lækre berliner:

Ingredienser:

  • ca. 500 ml (5 dl – uden top) mel
  • 3 æggeblommer (æg str L)
  • 1½ spsk (med top på) sukker
  • 25 g smeltet smør
  • 30 g gær
  • 125 ml lun mælk
  • ½ dl yoghurt naturel
  • lidt salt, ca. en fjerde del af en tsk.
  • 1 spsk konjak eller noget stærkt vodka, rom eller hvad du kan lide (jeg brugte rom)
  • palmin til stegning (jeg brugte ca 1½ pakke plus noget solsikkeolie)
  • flormelis
  • marmelade eller chokolade til fyld (jeg brugte chokolade)

Fremgangsmåde:

  • Smuldr gæren i en skål, tilsæt sukker og mælk og lad den “vokse”.
  • Når den har vokset kom de resterende ingredienser i skålen (undtagen smørret) og ælt dejen godt. Til sidst tilsæt smørret og ælt godt igen.
  • Stil dejen til hævning et varmt sted i ca 1 time. Hvis det skal gå lidt hurtigere så stil dejen i ovnen der er opvarmet til 30 – 50 grader. Det vil tage ca. 30 min.
  • Når dejen har fordoblet størrelsen tag den ud på bord og rul den ud i en mindre firkant der er godt 3 cm tyk.
  • Tag et glas og skær ca. 12 – 14 ringe ud af dejen.

IMG_7692

  • Nu kan du vælge den fyld du vil have. Stræk hver ring lidt, kom en tsk marmelade eller et stk. chokolade i dejen og form til en bolle. Du skal være meget omhyggelig med at lukke den da du risikerer, at fyldet flyder ud. Læg den på tallerken med den lukkede side nedad.
  • Lad bollerne hæve i ca 30 min og varm palmin. Palmin skal være ca. 180 grader varm, den er færdig når den søder omkring en tændstikke.

IMG_7697

  • Bag bollerne i palmin (nogle få stykker ad gangen) på et lavt blus i nogle få minutter på hver side, indtil de begynder at tage farven.
  • Tag dem ud af gryden og læg på en køkkenrulle.
  • Når de har dryppet af, sæt dem på tallerken og kom flormelis ovenpå. Du kan også lave glasur i stedet for, og komme på berlinere når de er afkølet, men det havde jeg ikke tid til, og før jeg har set mig om blev de spist 🙂

IMG_7698 IMG_7702

Nu har du bagt dine første berliner, det var nemt, ik’? Det syntes jeg i hvert faldt 🙂

Herhjemme blev de spist i et hug, der er ikke én tilbage 😀

Velbekomme!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *