Polsk surdejs rugbrød med kartofler

Print page
Polsk surdejsbrød med kartofler

Polsk surdejsbrød med kartofler

Man skal ikke tro, at rugbrød er noget man kun spiser i Danmark. Man har skam altid bagt rugbrød i Polen og det gør man stadigvæk.

I dag får du opskriften på et rugbrød som er bagt i den del af Polen hvor jeg har boet som teenager, nemlig Kaszuby.

Kaszuby er den nordlige del af Polen fra Gdansk og ned næsten til Chojnice.

Nogle folk der bor der snakker dialekter som er (næsten) umulige at forstå af én som ikke kender dem. Jeg er én af dem. Jeg kan huske den dag hvor jeg rejste med toget fra Gdynia til Puck til min far, en rejse på ca. 30 km. Jeg sad på toget med folk som snakkede et fuldstændig uforståeligt sprog for mig 😀 Det var ret forvirrende! 😀

Kaszuby er en meget flot region med uendelig mange flotte søer og skove. Regionen kaldes også Szwajcaria Kaszubska, hvad i en ren oversættelse betyder “Kashubian Schweiz”. Du kan finde mere info om Kaszuby her.

Har du aldrig været i Polen kan jeg varmt anbefale de flotte steder ved søerne hvor vejret er lige så god som i Spanien.

Her er opskriften på surdejs rugbrød fra Kaszuby:

Ingredienser:

 • 2 store kartofler, ca. 250 gram uden skræld
 • 2 dl kærnemælk
 • 130 g surdej
 • 2 tsk salt
 • 150 g fuldkorns rugmel
 • 300 g fin rugmel
 • 230 ml lunkent vand

Fremgangsmåde:

 

 1. Kog kartofler med salt indtil de er møre, ca. 20 minutter fra kogetidspunktet.
 2. Mos kartoflerne i en stor skål. Køl dem lidt af.
 3. Kom surdejen, vand, salt, kærnemælk i skålen og rør godt.
 4. Kom de resterende ingredienser og ælt godt. Dejen skal være klistret, fast og elastisk.
 5. Kom dejen i en brødform beklædt med bagepapir. Jeg bagte det i en smurt form og det var en fejl.
 6. Pres dejen godt ind i formen, dæk med et klæde og lad stå natten over.
 7. Bag i ca. 40 minutter i 200 grader. Tjek med en træpind om brødet er ordentligt bagt.

Velbekomme!

 

Har du lavet noget efter én af mine opskrifter? Hvis du har lavet noget efter én af mine opskrifter ville det glæde mig hvis du skriver en lille kommentar om det. Jeg er nysgerrig på om det lykkedes dig eller om du gjorde noget anderledes. Måske har du bare et godt råd eller en idé. Dem vil jeg gerne høre. Det vil hjælpe mig og alle andre som læser med her på bloggen. Du kan også skrive en mail til mig på tamara@hverdagensbedrifter.dk hvis du vil fortælle mig noget eller give mig et råd. Jeg glæder mig til at høre fra dig 🙂

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *